1 Δεκεμβρίου 2017

Καλή χρονιά για το Μεσσηνιακό λάδι παρά τις ασταθείς καιρικές συνθήκες!!!

Αποτέλεσμα εικόνας για Μεσσηνιακό λάδι
Ως μία πολύ καλή ελαιοπαραγωγική χρονιά χαρακτηρίζεται η φετινή στη Μεσσηνία με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν πως η συνολική παραγωγή φέτος για το νομό θα κυμανθεί στους 50.000 τόνους. Παρά την παρατεταμένη ανομβρία η χαμηλή δακοπροσβολή καθώς και η μειωμένη προσβολή από γλοιοσπόριο συνετέλεσαν, ώστε να μην σημειωθούν σημαντικές απώλειες στη φετινή παραγωγή ελαιολάδου.
Σαφή εικόνα θα υπάρχει στα τέλη Δεκεμβρίου, όταν η συγκομιδή θα είναι σε πλήρη εξέλιξη στο σύνολο των περιοχών του νομού. Αναφορικά με τις αποδόσεις η εικόνα ποικίλει από περιοχή σε περιοχή με τα πεδινά να δίνουν συνήθως 23%-24% λάδι ανά ποσότητα καρπού.
Ωστόσο αρκετές είναι περιπτώσεις που καταγράφονται αποδόσεις πολύ χαμηλότερες κοντά στο 13%.
Σε ότι έχει να κάνει με την ποιότητα, συνεχίζεται η καλή εικόνα του Νομού Μεσσηνίας, αφού στην πλειοψηφία τους η μετρήσεις δείχνουν οξύτητες κάτω του 0,3%.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος τόνισε πως, «οι πρώτες ενδείξεις μαρτυρούν μια αρκετά καλή χρονιά φέτος και ως υπηρεσία κάνουμε το μέγιστο δυνατό για τη βοήθεια των παραγωγών. Είναι πολύ σημαντικό να σταθμιστούν όλοι οι παράγοντες ώστε ο κάθε παραγωγός να επιλέξει την κατάλληλη χρονική στιγμή για να έχει τον καλύτερο συνδυασμό ποιότητας και απόδοσης».

Ο κ. Κυριακόπουλος αναφορικά με το ζήτημα των τιμών του ελαιολάδου σημείωσε πως «είναι ένα ζήτημα πολύπαραγοντικό και ουσιαστικά οι παραγωγοί είναι εξαρτημένοι από πρακτικές που δεν είναι θεμιτές. Δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει ως χώρα να τυποποιείται έστω το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής. Η διάθεση του χύμα ελαιολάδου κυριαρχεί στερώντας από τη χώρα και τους παραγωγούς την υπεραξία του προϊόντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: