20 Σεπτεμβρίου 2017

Ναυάγιο της Σαλαμίνας: Αυτοψία στις πληγείσες από την πετρελαιοκηλίδα περιοχές!

Το “Policenews” ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Αρχηγείου του Λιμενικού σώματος, στέλνοντας ανταποκριτή το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή ανοικτά της Σαλαμίνας όπου βυθίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής το δεξαμενόπλοιο “Αγία Ζώνη ΙΙ”. Με το πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος  ΠΑΘ/ΛΣ 050 «ΑΡΚΟΙ», παρακολουθήσαμε τις εργασίες απάντλησης και καθαρισμού στο σημείο του ναυαγίου, ενώ περιηγηθήκαμε στις πληγείσες από τη ρύπανση της πετρελαιοκηλίδας παραλίες του Σαρωνικού κόλπου.

Η εικόνα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες ημέρες
Η εικόνα που καταγράψαμε σήμερα, δεν έχει καμία σχέση με τις εικόνες που είδαμε τα προηγούμενα 24ωρα, δείχνοντας ξεκάθαρα πως οι διαδικασίες περιορισμού της θαλάσσιας ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα που δημιούργησε το μικρό δεξαμενόπλοιο κατά τη βύθισή του τείνει να εξαλειφθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Κατά τη διάρκεια της περιήγησης στο ναυάγιο αλλά και σε παραλίες του Σαρωνικού, το παρόν έδωσαν ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας ο Διονύσης Καλαματιανός, δημοσιογράφοι και τοπικοί φορείς Δήμων, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης.
Σύμφωνα με τελευταίες δηλώσεις του υφυπουργού του Υπουργείου Ναυτιλίας, τουλάχιστον 800 τόνοι μαζούτ έχουν απαντληθεί έως τώρα από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο “Αγία Ζώνη ΙΙ” στον Σαρωνικό, ενώ σε παράκτιες περιοχές της Αττικής όπου έχει παρατηρηθεί διάσπαρτη θαλάσσια ρύπανση επιχειρούν τις τελευταίες ημέρες 6 απορρυπαντικά σκάφη του λιμενικού και 6 ιδιωτικά, συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους “ΑΚΤΑΙΑ” της EMSA, με περισσότερα από 160 άτομα να συμμετέχουν στις εργασίες.
Μυστήριο η βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» – Με δίμηνη παράταση του υπουργείου Ναυτιλίας «το αξιόπλοο»
Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τους λόγους που προκάλεσαν το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ». Αυτό όμως που μοιάζει να είναι ξεκάθαρο είναι τα εγκληματικά λάθη, οι παραλείψεις των ιθυνόντων, ακόμα και η ελαστικότητα ορισμένων υπηρεσιακών παραγόντων απέναντι στον έλεγχο του πλοίου και την εν γένει αντιμετώπιση της πλοιοκτήτριας εταιρείας, η οποία, όπως και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, ισχυρίζεται ότι όλα ήταν καλώς καμωμένα και ότι επί της ουσίας, η… κακιά η ώρα προκάλεσε το ναυάγιο.
Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι ένα υπερήλικο πλοίο 45 ετών έλαβε έγκριση από το υπουργείο Ναυτιλίας, ειδικής σύνθεσης πληρώματος, με αποτέλεσμα αντί για 13 άτομα πλήρωμα που θα έπρεπε να τηρεί, να εμφανίζει τελικά 11, εκ των οποίων το μοιραίο βράδυ στο πλοίο βρίσκονται δύο. Βάσει της σχετικής νομοθεσίας, ακόμα και με πλήρωμα ασφαλείας, στο πλοίο θα έπρεπε ανά πάσα στιγμή να βρίσκονται τουλάχιστον τα 2/3 του πληρώματος, δηλαδή τουλάχιστον επτά μέλη. Όπως ανέφερε πριν λίγες ημέρες ο κ. Γιώργος Νταλακογιώργος, πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού), «αν στο πλοίο επέβαινε το προβλεπόμενο πλήρωμα, οι πιθανότητες να είχε αποτραπεί το ναυάγιο θα ήταν πολλαπλάσιες και πιθανότατα να μην είχε βουλιάξει. Θα είχε γίνει πιο γρήγορα αντιληπτή η εισροή υδάτων και θα ήταν ευκολότερη η επίλυση του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση, προκαλεί μεγάλη εντύπωση η ταχύτητα βύθισης του πλοίου, μέσα σε μόλις 18-20 λεπτά».
Πώς επίσης να εξηγηθεί το γεγονός ότι παρότι το πλοίο έφερε όντως πιστοποιητικά αξιοπλοΐας που εκδόθηκαν από τον Κλάδο Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων που υπάγεται στο υπουργείο Ναυτιλίας, εντούτοις αυτά είχαν λήξει από τις 27 Ιουλίου και είχε δοθεί δίμηνη παράταση συμμόρφωσης, δηλαδή μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου; Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι πλοία τέτοιου τύπου δεν παρακολουθούνται από κάποιον επίσημο νηογνώμονα. Απαντώντας στο θέμα αυτό χθες, ο αρχηγός του Λιμενικού, Σταμάτης Ράπτης, είπε ότι ο έλεγχος των υπηρεσιών προκειμένου να δοθεί η παράταση ήταν ικανοποιητικός, γι’ αυτό και εγκρίθηκε. Αναφορικά με τα αίτια της βύθισης του πλοίου αυτά παραμένουν ένα μυστήριο, καθώς σύμφωνα με τον κ. Ράπτη δεν βρέθηκε ρήγμα στο κύτος του πλοίου και δεν υπάρχει διαρροή από το μηχανοστάσιο.
Εν τω μεταξύ, η πλοιοκτήτρια εταιρεία Fos Petroleum είχε απασχολήσει τις λιμενικές αρχές και στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς είχε αποτελέσει αντικείμενο έρευνας το 2012 και το 2013 για λαθρεμπόριο καυσίμων, αλλά τελικά απαλλάχθηκε με βούλευμα. Όσον αφορά στο πετρέλαιο που παρέλαβε και είχε στις δεξαμενές του το πλοίο, προοριζόταν για τον εφοδιασμό, μεταξύ άλλων, τεσσάρων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, καθώς ο επικεφαλής της εταιρείας, Θεόδωρος Κουντούρης, ήταν και έμπορος και διανομέας.
Ήταν ανασφάλιστο το δεξαμενόπλοιο
Την περεσμένη Πέμπτη, επιχειρώντας να επιρρίψει αλλού τις ευθύνες (στο πλήρωμα ίσως;), ο κ. Κουντούρης, επικεφαλής της οικογενειακής επιχείρησης Fos Petroleum, ανέφερε κατ’ αρχάς ότι το πλοίο ήταν ανασφάλιστο, κάτι που σημαίνει ότι δεν προβλέπεται να εισπράξει κάποια αποζημίωση. Ασφαλώς το πλοίο ήταν ασφαλισμένο για την κάλυψη ζημιών υπέρ τρίτων μέχρι του ποσού των 5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, επισήμανε ότι είχε τηρήσει όλα όσα ορίζει ο νόμος, είχε εκδώσει τα σχετικά πιστοποιητικά (έστω και με δίμηνη παράταση που παρέλειψε να αναφέρει), ενώ άφησε να εννοηθεί ότι το πετρέλαιο που έφτασε μέχρι τις ακτές της Γλυφάδας και της Βούλας ίσως και να μην είναι μόνο από το δικό του πλοίο, αλλά και από το «Blue Star Patmos», το οποίο ρυμουλκήθηκε στον Πειραιά και όπως αναφέρει το Λιμενικό Σώμα υπήρξε διαρροή καυσίμων σε έκταση 350 τ.μ. περιμετρικά της πλωτής δεξαμενής όπου επιχειρήθηκε να ανελκυστεί. Ωστόσο, όπως τονίζεται, το εν λόγω περιστατικό ήταν πολύ μικρότερης έκτασης και αντιμετωπίστηκε πολύ ευκολότερα, μέσω της άμεσης πόντισης πλωτού φράγματος. Θα ακολουθήσουν δειγματοληψίες.
Έτσι βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο
Η προσπάθεια να καλυφθούν τα ίχνη από ενδεχόμενο λαθρεμπόριο καυσίμων στάθηκε η αιτία να βυθιστεί το δεξαμενόπλοιο «Αγ. Ζώνη ΙΙ»!
Αυτό καταγγέλλει στην εφημερίδα «ΝΕΑ» ειδικός εμπειρογνώμονας. Σύμφωνα με τον ίδιο, που θέλει να διατηρήσει για ευνόητους λόγους την ανωνυμία του, όλα δείχνουν ότι – άγνωστο πώς – άνοιξαν οι βάνες εισρόφησης (το πλοίο διαθέτει περισσότερες από δύο) προκειμένου να μπει νερό και να καλυφθεί με αυτόν τον τρόπο το κενό που υπήρχε στην ποσότητα του φορτίου, το οποίο κανείς δεν ξέρει πού ακριβώς διοχετεύθηκε. Ωστόσο, φαίνεται πως μία ή περισσότερες από τις βάνες της μιας πλευράς (μπάντας, όπως ελέχθη χαρακτηριστικά) μπλοκάρισε, με συνέπεια το δεξαμενόπλοιο να φορτώνει μονόμπαντα, να πάρει κλίση και να βυθιστεί μέσα σε λίγο χρόνο. Τα λιγοστά μέλη του πληρώματος δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν εγκαίρως το πρόβλημα της εν λόγω βλάβης και κάπως έτσι δεν αποφεύχθηκε το μοιραίο.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από τα ΕΛΠΕ, το πλοίο φόρτωσε το Σάββατο 1.818 μετρικούς τόνους καύσιμα, ενώ μετά το ναυάγιο ανακοινώθηκε πως ήταν φορτωμένο με 2.200 τόνους καύσιμο πετρέλαιο (fuel oil) και 370 μετρικούς τόνους ναυτιλιακό (marine gas oil). Η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Αγ. Ζώνη ΙΙ» είχε ελεγχθεί για υπόθεση λαθρεμπορίας το 2012 και το 2013 και, σύμφωνα με τον αρχηγό του Λιμενικού Σταμάτη Ράπτη, τελικώς απηλλάγη με βούλευμα.
Με τα νέα στοιχεία που παρουσιάζει ο ειδικός εμπειρογνώμονας, θα μπορούσε να εξηγηθεί το γιατί δεν πρόλαβαν να εκπέμψουν σήμα κινδύνου τα μέλη του πληρώματος. Παράλληλα, ερωτηματικά προκαλεί και το γεγονός ότι την ώρα του ναυαγίου, στο δεξαμενόπλοιο επέβαιναν δύο από τα έντεκα μέλη του πληρώματος, ενώ, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα έπρεπε να βρίσκονται τα 2/3 του συνόλου των μελών τού πληρώματος. Για κύκλωμα λαθρεμπόρων καυσίμων έκανε προχθές λόγο και η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού που ζητά να μπει χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των υπερήλικων – στην πλειονότητά τους – δεξαμενόπλοιων που εφοδιάζουν ή μεταφορτώνουν καύσιμα.
Εμπλοκή στην απάντληση
Στο μεταξύ, σταμάτησε χθες η απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο, μετά την εμπλοκή που δημιουργήθηκε με τη λήξη (χθες) των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας του δεξαμενόπλοιου που εκλήθη από την πλοιοκτήτρια εταιρεία του βυθισμένου πλοίου να περισυλλέξει τα καύσιμα. Ο πλοιοκτήτης του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη ΙΙ» διαβεβαίωσε χθες τους λιμενικούς ότι σήμερα νέο πλοίο πρόκειται να συνεχίσει τις εργασίες απάντλησης. Ετσι, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, στο υπουργείο Ναυτιλίας κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, μιας και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν αυτήν την ώρα είναι μια ενδεχόμενη καθυστέρηση στην επιχείρηση απάντλησης των καυσίμων. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από το υπουργείο, έχουν απαντληθεί 1.550 κυβικά μέτρα φορτίο.
Στη Βουλή η καταστροφή
Η οικολογική καταστροφή από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη ΙΙ» θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή με τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Παράλληλα, σήμερα – ή το αργότερο αύριο – αναμένεται να βγουν και τα αποτελέσματα από τη δειγματοληψία που διενήργησε το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών για τη διερεύνηση των επιπτώσεων της πετρελαιοκηλίδας. Χθες, ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Ρότερνταμ – που βρίσκεται στην Αθήνα – ενημέρωσε τους δημάρχους Αλίμου, Ελληνικού – Αργυρούπολης στην Α’ Πλαζ Αλίμου, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, για τη διαχείριση της ρύπανσης. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Ολλανδών Ερικ Λάνερ, «θα μπορούσε η συγκεκριμένη παραλία με πολλή δουλειά να καθαρίσει σε μισή μέρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: