7 Ιουνίου 2017

Συναρπαστικό!!! Κατσίκες ΄΄εφηύραν΄΄ τον καφέ...!!!

Αποτέλεσμα εικόνας για κατσίκες

Ένας βοσκός, ο Kaldi, έριξε στη σόμπα το κλαδί ενός θάμνου. Οι σπόροι ψήθηκαν διαδίδοντας μια εύγευστη τσίκνα. Οι κατσίκες όρμησαν να δοκιμάσουν. Το αποτέλεσμα ήταν να μην κοιμηθούν όλη νύχτα από τη διέγερση που τους προκάλεσαν οι σπόροι.
Από το 1671 που χρονολογείται αυτή η ιστορία το ενδιαφέρον των ανθρώπων για τον καφέ έχει αυξηθεί τόσο που τον κάνει το δεύτερο πιο εξαγόμενο προϊόν του κόσμου, μετά το πετρέλαιο.
Από το 1671 που χρονολογείται αυτή η ιστορία το ενδιαφέρον των ανθρώπων για τον καφέ έχει αυξηθεί τόσο που τον κάνει το δεύτερο πιο εξαγόμενο προϊόν του κόσμου, μετά το πετρέλαιο.
Όλα αυτά τα χρόνια πολλά έχουν ειπωθεί για τον καφέ θετικά και αρνητικά.Σήμερα, είναι σημαντικό να αναγγείλουμε (χωρίς καμιά αμφιβολία) ένα καλό νέο:
o καφές είναι πραγματικά εξαιρετικός για την υγεία. Επωφεληθείτε όσο θέλετε. Σε καμία περίπτωση τα λιγοστά  μειονεκτήματά του, που θα παρουσιαστούν πιο κάτω, δεν αντισταθμίζουν τα φανταστικά αποτελέσματά του για την υγεία.

Περιεχόμενο:

Τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης έρευνας της ιστορίας με θέμα τον καφέ έχουν εκδοθεί στο New England Journal of Medicine  το 2012.

Εδώ και δεκαετίες, κυκλοφορούσαν διάφορες απόψεις ότι ο καφές μπορεί να βλάψει ή να ωφελήσει την υγεία.
Για να το εξακριβώσουν αυτό οι ερευνητές στρατολόγησαν πάνω από 400.000 άτομα, μεταξύ 50 και 71 ετών και τους παρακολουθούσαν για 13 χρόνια.

Το συμπέρασμα είναι απλό: όσο περισσότερο καφέ πίνει ο κόσμος, τόσο χαμηλότερο είναι το ρίσκο θανάτου.

Η κατανάλωση 4-5 φλιτζανιών καφέ την ημέρα μειώνει το ρίσκο θανάτου 12% στους άνδρες και 16% στις γυναίκες

Ακόμα και μια μέτρια κατανάλωση καφέ (1 φλιτζάνι την ημέρα) συνδέεται ήδη με ένα μειωμένο ρίσκο θανάτου της τάξης 5 – 6%.

Ίσως αυτοί αριθμοί σας φαίνονται μικροί. Λαμβάνοντας υπόψη τις εκατοντάδες εκατομμυρίων, εάν δεν είναι δισεκατομμύρια, ανθρώπων που πίνουν καφέ, το γενικό αποτέλεσμα των ωφελειών του καφέ γίνεται απλά τεράστιο.

Να σημειωθεί παρόλα αυτά ότι τα αποτελέσματα αυτής μεγάλης έρευνας δεν ακούστηκαν σαν βροντή σε ένα γαλήνιο ουρανό. Εδώ και χρόνια συσσωρεύτηκαν εντυπωσιακές αποδείξεις των ωφελειών του καφέ.

Ο καφές μειώνει την πιθανότητα της ασθένειας Αλτσχάιμερ

Η κατανάλωση καφέ 3 με 5 φλιτζάνια την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει κατά 20% το κίνδυνο της ασθένειας Αλτσχάιμερ [2].

Ο καφές μειώνει την πιθανότητα του διαβήτη

Σύμφωνα με μια μεγάλη φινλανδική μελέτη που διεξάχθηκε από το 1982 έως το 1992, όσοι πίνουν τακτικά καφέ έχουν λιγότερες πιθανότητες για διαβήτη του τύπου 2 [3].

Ο καφές είναι καλός για τα δόντια

Η καφεΐνη αποτρέπει τα βακτηρίδια στρεπτόκοκκος mutans να κολλήσουν στα δόντια και να αποικίσουν το οδοντικό σμάλτο [4].

Μια πολύ πρόσφατη βραζιλιάνικη έρευνα δείχνει ότι η αντιβακτηριδιακή ιδιότητα του καφέ προστατεύει από την τερηδόνας [5].

Προσοχή ! Το αποτέλεσμα αυτό ισχύει μόνο για τον καφέ χωρίς ζάχαρη και γάλα.

Ο καφές μειώνει την πιθανότητα πέτρας στη χολή

Το να πιεις 3 με 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνει κατά 20 με 30% την πιθανότητα πέτρας στη χολή. Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στην καφεΐνη, ο ντεκαφεϊνέ καφές δεν είναι αποτελεσματικός σε αυτήν την περίπτωση [6].

Ο καφές προστατεύει τα υπέρβαρα άτομα

Τα άτομα με υπερβολικό βάρος διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν αντίσταση στην ινσουλίνη που οδηγεί στο διαβήτη και στη συσσώρευση λίπους στο συκώτι.

Αυτή η ασθένεια, η οποία αποκαλείται «κίρρωση του ήπατος», δεν παρατηρείται στην αρχή και είναι εξαιρετικά σοβαρή. Εάν δημιουργηθεί φλεγμονή τότε μιλάμε  για ηπατική στεάτωση. Με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η ολική καταστροφή του ήπατος και να οδηγήσει στο θάνατο του ασθενή.

Τα δεδομένα που εκδίδονται στις ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, εφόσον δείχνουν ότι 10% με 25% των ενηλίκων υποφέρουν από αυτήν την ασθένεια. Η κύρια αιτία των τρομακτικών αυτών αριθμών είναι η αύξηση της παχυσαρκίας σε αυτές τις χώρες [7].

Παρόλα αυτά η κατανάλωση καφέ θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Pharmaceutical Research, η οποία περιγράφει πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια [8].

Ο καφές αυξάνει την επαγρύπνηση

Αυτό είναι αυτονόητο αλλά αξίζει να το ξαναπούμε: ο καφές είναι ιδανικός για να αυξήσει την επαγρύπνηση και τις πνευματικές επιδόσεις.

Πολλά αυτοκινητιστικά ατυχήματα αποφεύγονται χάρη στον καφέ και σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του αμερικάνικου στρατού, στρατιώτες που στερούνται τον ύπνο για διάρκεια 72 ωρών αντιδρούν καλύτερα και πιο γρήγορα στις ασκήσεις σκοποβολής πίνοντας 200 με 300 mg καφεΐνης [9].

Η επίδραση αρχίζει μετά βίας 10 λεπτά μετά την κατανάλωση καφέ [10].

Κάποια άτομα ανησυχούν για τη διεγερτική επίδραση της καφεΐνης στην αρτηριακή πίεση. Αν και πράγματι η καφεΐνη αυξάνει την αρτηριακή πίεση από 7 έως 10 χιλ. υδραργύρου, ξαναπέφτει  και δεν παρουσιάζει απειλή για τους υπερτασικούς.

Μια υπερβολική δόση καφεΐνης μπορεί να σκοτώσει αλλά θα πρέπει να πίνετε 80 με 100 φλιτζάνια καφέ γρήγορα για να φθάσετε στη θανατηφόρα δόση. Δεν είναι πολύ δύσκολο να θυμηθείτε να μην το κάνετε!

Ο καφές είναι η πρώτη πηγή αντιοξειδωτικών της δυτικής διατροφής

Το πρώτο συστατικό του καφέ που έρχεται στο μυαλό είναι η καφεΐνη αλλά ο καφές περιέχει εκατοντάδες ουσίες. Πολλές μάλιστα δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί από την επιστήμη. Μερικές έχουν μελετηθεί αλλά απέχουμε ακόμα πολύ για την ακριβή γνώση όλων των επιδράσεων και αλληλεπιδράσεων τους.

Πολλές από αυτές τις συνθέσεις είναι αντιοξειδωτικές που προστατεύουν τα κύτταρά μας και τα όργανά μας από την οξείδωση. Από τις ζημιές δηλαδή, που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες μέσα στον οργανισμό μας.

Χωρίς να μπούμε σε περίπλοκες λεπτομέρειες, η οξείδωση θεωρείται ως ένα από τους μηχανισμούς της γήρανσης [11].

Ίσως φανεί δύσκολο στην κατανόηση, αλλά ο καφές είναι η πρώτη πηγή αντιοξειδωτικών της δυτικής διατροφής και ξεπερνάει συγχρόνως τα φρούτα και τα λαχανικά συνολικά!

Επίσης ο καφές περιέχει ακόμη περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κόκκινο κρασί [12] [13].

Ένα εξαιρετικό ρόφημα

Ο καφές είναι επομένως χωρίς συζήτηση ένα εξαιρετικό ρόφημα.

Μερικοί προχωρούν ακόμα πιο πέρα, δηλώνοντας ότι ο καφές μειώνει το καρδιακό ρίσκο, το κίνδυνο του καρκίνου, προκαλεί καλύτερη διάθεση και μνήμη, αυξάνει τη λίμπιντο και άλλα πολλά  [14].

Ωστόσο, οι αναφερθείσες πηγές είναι από «εργαστήρια» έρευνας του καφέ, που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία του καφέ και η αξιοπιστία και η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων τους επιδοκιμάζονται λόγω αντικειμενικότητας και σοβαρότητας.

Κανένας κίνδυνος για την καρδιά

Ο καφές έχει τη φήμη ότι είναι κακός για την καρδιά και μάλιστα αυτή η φήμη προέρχεται από τους γιατρούς.

Ερευνητές στην καρδιολογία του πανεπιστημίου Northwestern (Σικάγο, ΗΠΑ) έχουν σταχυολογήσει πληροφορίες για εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που πίνουν καφέ.

Μπόρεσαν έτσι να αποδείξουν ότι ο καφές:

δεν αυξάνει την αρτηριακή πίεση μακροπρόθεσμα,
δεν αυξάνει το ρίσκο εμφράγματος (αλλά θα μπορούσε να το μειώσει),
δεν αυξάνει το ρίσκο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου,
δεν αυξάνει το ρίσκο των αναταραχών του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμία).
Ο καφές μπορεί παρόλα αυτά να αυξήσει τη συχνότητα εκτάκτων συστολών (αίσθηση «της καρδιάς που πηδά»), αλλά χωρίς κίνδυνο για την υγεία [15].

Ο καφές δεν είναι μόνο ένα εύγευστο και απολαυστικό ρόφημα αλλά και ένα γνήσιο ελιξίριο νεότητας για το σώμα και το πνεύμα σας.

Μειονεκτήματα του καφέ

Επειδή τίποτα δεν είναι μόνο άσπρο ή μαύρο καλό είναι να επισημάνουμε ότι υπάρχουν μερικά  μειονεκτήματα στον καφέ τα οποία είναι ελάχιστα  σε σχέση με τις ωφέλειες του καφέ για την υγεία.

Παρόλα αυτά, πρέπει να τα σημειώσουμε, μιας και έχουν σημασία για ορισμένα άτομα.

όσοι έχουν προβλήματα με καούρα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση επιδεινώνουν την κατάσταση τους με την κατανάλωση καφέ.
τα άτομα που υποφέρουν από διαταραχές ύπνου καλό είναι να αποφεύγουν τον καφέ.
όσοι επίσης, έχουν τάση για αναιμία θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση καφέ. Εξαιτίας των τανινών που περιέχει ο καφές, μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου.
Παραπομπές:

[1] Wikipédia : Kaldi

[2] Risk of Alzheimer’s disease may be decreased by up to 20 percent by moderate coffee consumption

[3] Tuomilehto J : Coffee consumption and risk of type 2 diabetes mellitus among middle-aged Finnish men and women. JAMA. 2004, 291(10):1213-129.

[4] Journal of Agricultural and Food Chemistry, 6 mars 2002

[5] Meckelburg N1, Pinto KC, Farah A, Iorio NL, Pierro VS, Dos Santos KR, Maia LC, Antonio AG. Antibacterial effect of coffee: calcium concentration in a culture containing teeth/biofilm exposed to Coffea Canephora aqueous extract. Lett Appl Microbiol. 2014 Jun 7. doi: 10.1111/lam.12281.

[6] Leitzmann MF : Coffee intake is associated with lower risk of symptomatic gallstone disease in women. Gastroenterology 2002, 123(6):1823-1830.

[7] Cirrhose graisseuse, stéatose hépatique

[8] Ma Y, Gao M, Liu D. Chlorogenic Acid Improves High Fat Diet-Induced Hepatic Steatosis and Insulin Resistance in Mice. Pharm Res. 2014 Sep 24.

[9] Tharion WJ : Caffeine effects on marksmanship during high-stress military training with 72 hour sleep deprivation. Aviat Space Environ Med. 2003, 74(4):309-314

[10] Caffeine Has Greater Effect On Men, And Starts Only Ten Minutes After Consumption

[11] Coffee and cardiovascular disease: In vitro, cellular, animal, and human studies

[12] Intakes of Antioxidants in Coffee, Wine, and Vegetables Are Correlated with Plasma Carotenoids in Humans

[13] Contribution of beverages to the intake of lipophilic and hydrophilic antioxidants in the Spanish diet

[14] 10 Surprising Health Facts About Caffeine

[15] Caffeine and Cardiac Arrhythmias: A Review of the EvidenceDaniel J. Pelchovitz, MD, Jeffrey J. Goldberger, MD, Bluhm Cardiovascular Center and the Division of Cardiology, Feinberg School of Medicine, Northwestern University, Chicago, Ill.

by 

Δεν υπάρχουν σχόλια: