6 Μαρτίου 2017

Καλαμάτα-Θανάσης Πετράκος: Η κυβέρνηση καταστρέφει την ελαιοπαραγωγή για 4 εκ. ευρώ και για 530.000 στη Μεσσηνία!!!

Η κυβέρνηση καταστρέφει την ελαιοπαραγωγή για 4 εκ. ευρώ και για 530.000 στη Μεσσηνία
Ο παραλογισμός και ο δογματισμός της κυβέρνησης για την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών θα καταστρέψουν για δεύτερη συνεχή χρονιά το πρώτο εθνικό προϊόν, το ελαιόλαδο. 
Η κυβέρνηση προτιμά να καταστραφεί η ελαιοπαραγωγή και το 2017 από το να διαθέσει για την δακοκτονία επιπλέον 4 εκατομμύρια σε όλη τη χώρα (και 530.000 στη Μεσσηνία). 
Η επιλογή αυτή, όταν έχει προηγηθεί η καταστροφή του 2016, είναι πολιτικά εγκληματική. Η κυβέρνηση αντί να προτιμήσει να σωθεί η ελαιοπαραγωγή προτιμά να εφαρμόσει πιστά τις ρήτρες της τρόικας.

Ιδιαίτερα στη Μεσσηνία είναι αδύνατον να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας με την ίδια χαμηλή περσινή χρηματοδότηση (1.660.000 €). Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει επιπλέον ακόμα και το ελάχιστο ποσό των 530.000 € που ζήτησε η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας για να μπορέσει να γίνει στοιχειωδώς το πρόγραμμα της δακοκτονίας στη Μεσσηνία, όταν μάλιστα τη φετινή χρονιά εντάσσονται στο πρόγραμμα επιπλέον ένα εκατομμύριο (1.000.000) ελαιόδεντρα στη Μεσσηνία που δεν ήταν το 2016.

Παρόμοιας έντασης είναι το πρόβλημα και στη Λακωνία και στην Αργολίδα, όπου με την ίδια χρηματοδότηση καλούνται οι Διευθύνσεις Γεωργίας να ψεκάσουν επιπλέον 900.000 και 300.000 ελαιόδεντρα, αντίστοιχα.

Είναι προφανές δηλαδή ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά μείωσε τα κονδύλια, αφού με τα ίδια χρήματα θα πρέπει να ψεκάσει φέτος 9.000.000 ελαιόδεντρα από 8.000.000 που ψέκασε πέρυσι - και συνολικά στην Πελοπόννησο επιπλέον 2.200.000 ελαιόδεντρα.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης είναι ακόμη πιο προκλητική για τη Μεσσηνία, γιατί η Μεσσηνία ακόμη και την περσινή καταστροφική χρονιά είχε τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιόλαδου στη χώρα (38.000 τόνους) με δεύτερο το Ηράκλειο (28.000 τόνοι). Είναι συνεπώς άκρως προκλητικό να δίνεται στη Μεσσηνία η ίδια χρηματοδότηση για τη δακοκτονία με νομό της Κρήτης που έχει παραγωγή το 1/3 της Μεσσηνίας (12.000 τόνους).

Η κυβέρνηση, έστω και εκ των υστέρων, επιβάλλεται να ενισχύσει το πρόγραμμα της δακοκτονίας με την ελάχιστη συμπληρωματική πίστωση που απαιτείται για να μπορέσει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και η οποία είναι 530.000 € επιπλέον για τη Μεσσηνία και 4.000.000 € για την υπόλοιπη χώρα.

Η δε Περιφέρεια Πελοποννήσου οφείλει, επειδή η διαγωνιστική διαδικασία με ευθύνη της κυβέρνησης έχει δραματικά καθυστερήσει, να προχωρήσει στους διαγωνισμούς με βάση τους προϋπολογισμούς που έχουν ζητήσει οι ΔΑΟΚ της Πελοποννήσου, και όχι με βάση τις κατανομές της χρηματοδότησης που έκανε η κυβέρνηση. 

Υ.Γ. Αλήθεια, οι δύο Μεσσήνιοι Υπουργοί που υπάρχουν στη μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι άλλοι δύο βουλευτές τι κάνουν για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των ελαιοπαραγωγών και του ελαιόλαδου της Μεσσηνίας, όταν αποδέχονται όχι μόνο τόσο χαμηλή, αλλά και άνιση χρηματοδότηση; Οι ελαιοπαραγωγοί και όλοι οι πολίτες της Μεσσηνίας οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: