20 Φεβρουαρίου 2017

Πέτρος Τατούλης: «Εγκρίνουμε τον ΠΕΣΔΑ και νιώθουμε υπερήφανοι για την επιβεβαίωση του έργου μας»

«Εγκρίνουμε τον ΠΕΣΔΑ και νιώθουμε υπερήφανοι γιατί επιβεβαιώνεται πανηγυρικά ακόμα μια φορά η πολιτική μας διορατικότητα και η ορθότητα του σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στην τοποθέτησή του κατά την έγκριση του ΠΕΣΔΑ από το Περιφερειακό Συμβούλιο τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017. 
Ο ΠΕΣΔΑ που υποβλήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είναι της Περιφέρειας, πρόσθεσε ο κ. Τατούλης, αλλά ετοιμάστηκε από το ΦΟΔΣΑ, ο οποίος τον κατέθεσε στην Κυβέρνηση και αυτή επέλεξε συγκεκριμένο σενάριο το οποίο εξασφαλίζει το καλύτερο περιβαλλοντικό αποτέλεσμα και το μικρότερο κόστος στον πολίτη, αυτό της κεντρικής διαχείρισης που προκρίνοντας ξεκάθαρα τη ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη διαχείριση της Περιφέρειας.

«Δικό μας είναι μόνο ένα για το οποίο είμαστε μάλιστα ιδιαίτερα υπερήφανοι» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, «το μοντέλο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων που πρώτη η Πελοπόννησος έφερε στη χώρα και υιοθετήθηκε απ’ το σύνολο του πολιτικού κόσμου». 
Ο κ. Τατούλης επεσήμανε μια ακόμα φορά την καθυστέρηση των δύο χρόνων από την Κυβέρνηση να υπογράψει την εγγύηση του δημοσίου ώστε να υπογραφεί η σύμβαση για τη ΣΔΙΤ «γιατί δεν τολμούν να κάνουν οτιδήποτε άλλο για ένα σχέδιο που είναι πλήρως ώριμο, απόλυτα διαφανές, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και το μικρότερο κόστος για τον πολίτη, αλλά επίσης είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον». Σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, αν το σχέδιο είχε προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί οι δομές θα ήταν ήδη έτοιμες και θα είχαν αποτραπεί οι κίνδυνοι που απειλούν τους πολίτες για νέα πρόστιμα.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ακόμη ότι η έγκριση του ΠΕΣΔΑ αποδεικνύει την πολιτική δυναμική και σταθερότητα της περιφερειακής αρχής και της πλειοψηφίας, αλλά και την αβεβαιότητα και την ανισορροπία της αντιπολίτευσης, «η οποία δεν γνωρίζει ποια κατεύθυνση να ακολουθήσει, παρά μόνο επιχειρεί ανεπιτυχώς να ενδυθεί το μανδύα του αναμάρτητου».
«Όταν υπογραφεί η ΣΔΙΤ περιμένω την άμεση παραίτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως έχει ο ίδιος δημόσια δεσμευθεί» τόνισε ακόμη ο κ. Τατούλης και εξέφρασε την εύλογη απορία «γιατί η Κυβέρνηση υπογράφει τα άλλα ΣΔΙΤ και καθυστερεί να υπογράψει αυτό της Πελοποννήσου, τη στιγμή μάλιστα που έχει το μικρότερο κόστος;». 
Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στο θέμα της εξασφαλισμένης χρηματοδότησης των 68 εκατομμυρίων, η οποία εξασφαλίζει το μειωμένο κόστος για τον πολίτη, αλλά και της ανακύκλωσης, τονίζοντας ότι αποτελεί ευθύνη των Δήμων και ότι για το σκοπό αυτό θα πρέπει να επενδύσουν σημαντικούς πόρους. Ο κ. Τατούλης επανέλαβε τη δέσμευση της Περιφερειακής αρχής από το 2011 να βοηθήσει τους Δήμους που αδυνατούν να φτάσουν τους στόχους για την ανακύκλωση για το 2020, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος για αυτόματη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και επιβολή νέων προστίμων. 
«Το σύνολο της αντιπολίτευσης είναι επιεικώς απαράδεκτο» τόνισε στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ο κ. Τατούλης, «καθώς αδυνατεί να διατυπώσει πολιτικό λόγο για τα προβλήματα των πολιτών της Πελοποννήσου, παρά μόνο υπεραμύνεται τον συλλήβδην αρνητικό και καταγγελτικό λόγο της». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: