20 Φεβρουαρίου 2017

Το… τρίγωνο της συγκρότησης ψηφοδελτίων στη Μεσσηνία!

Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Σε περίπτωση που οι πολιτικές εξελίξεις φέρουν εκλογές! 
Από τη μια πλευρά ανάλυσης της εσωτερικής πολιτικής πραγματικότητας η κυβέρνηση, προκειμένου να διαβεί, όσο γίνεται πιο…ανώδυνα τον κάβο της αξιολόγησης από τους "θεσμούς" θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές και θα αφήσει τους πολίτες να διαλέξουν τι πρέπει να γίνει. 
Από την άλλη πλευρά, κυριαρχεί αισιοδοξία ότι σύντομα τα δύσκολα τελειώνουν και η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες και πάλι κανονικά το 2019, οπότε ολοκληρώνεται και η θητεία της παρούσας κυβέρνησης.

Υπάρχει, όμως, και ένα κομμάτι στο ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζει ότι αν είναι να επιλέξει η κυβέρνηση ανάμεσα στο να κάνει αυτά που ζητάει ο Σόιμπλε, δηλαδή να δεσμεύσει τη χώρα για πάρα πολλά χρόνια με παράλογα πρωτογενή πλεονάσματα, να μη συζητηθεί το θέμα του χρέους, να μη μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι που προϋποθέτει την επίλυση, κατά κάποιον τρόπο, το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και κάποια μέτρα για το χρέος, κάποιες τουλάχιστον διακηρύξεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, δεν έχει κανένα λόγο, αυτή η κυβέρνηση να μπει σε μία διαδικασία συνεχών υποχωρήσεων που δεν οδηγούν πουθενά. Οδηγούν σε πλήρη κατάρρευση. Και καλύτερα να γίνουν εκλογές.
Με βάση τα παραπάνω υπάρχουν και οι ανάλογες κινήσεις στην τοπική πολιτική σκακιέρα σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Για άλλους χαλαρές, για άλλους πιο εντατικές.

ΣΥΡΙΖΑ 
Όπως γράφαμε με βάση και τα παραπάνω οι βουλευτές και τα τοπικά στελέχη του κυβερνητικού κόμματος στις δημόσιες συζητήσεις τους αποφεύγουν να αναφέρουν τη λέξη "εκλογές". Γνωρίζουν, όμως, πολύ καλά ότι κάθε διαπραγμάτευση με τους…θεσμούς έχει για τους ίδιους πολιτικό κόστος. Επομένως, οι σκέψεις τους φτάνουν μέχρι και το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία. Με μια πρώτη ματιά οι δύο εκλεγμένοι σημερινοί βουλευτές, Γιώτα Κοζομπόλη- Αμανατίδη και Πέτρος Κωνσταντινέας θα είναι και πάλι υποψήφιοι, μαζί με ορισμένα στελέχη που είχαν συμμετάσχει και στις προηγούμενες εκλογές. Το ερώτημα είναι αν θα βρίσκονται στους επτά υποψήφιους ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Μεσσηνίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, μια και κάποιες πληροφορίες θέλουν και τους δύο να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στην περιφέρεια της Αθήνας.

Νέα Δημοκρατία 
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Στο ψηφοδέλτιο θα ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και θα το συμπληρώνουν οι Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Περικλής Μαντάς και κατά πάσα πιθανότητα η Πιπίνα Κουμάντου.
Από κει και πέρα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ήδη έχει βολιδοσκοπηθεί για τις διαθέσεις του ο πρώην αντιδήμαρχος Καλαμάτας και πετυχημένος επιχειρηματίας, Γιώργος Σπίνος. Επίσης, υπάρχει και το θέμα με τη σημερινή πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Μαρία Οικονομάκου, η οποία στήριξε τις προσπάθειες του κόμματος και σε εποχές…πολιτικής ξέρας. Ανοικτό είναι και το θέμα του ιατρού Παναγιώτη Γιαννόπουλου, αλλά, απ' ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, δεν φαίνεται διατεθειμένος να συμπληρώσει απλώς το ψηφοδέλτιο στη Μεσσηνία.


Δημοκρατική Συμπαράταξη 
Τα αποτελέσματα, ιδιαίτερα των τελευταίων, δημοσκοπήσεων έφεραν και πάλι αισιοδοξία στα χείλη των τοπικών στελεχών. Αυτό δε σημαίνει ότι έχει ανοίξει και ουσιαστικά το ψηφοδέλτιο, αλλά, είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει και η άρνηση για συμμετοχή σ' αυτό, όπως συνέβαινε παλιότερα. Βέβαια, στη σύνθεσή του πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση που θα κρατήσει τελικά ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Παρ' όλα αυτά κρατήστε για την ώρα το όνομα του Μενέλαου Γερονικολού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: