11 Μαΐου 2016

Το εισιτήριο των 12 ευρώ “διώχνει” τους επισκέπτες από την Αρχαία Μεσσήνη!!!

Τα 12 ευρώ “διώχνουν” τους επισκέπτες από την Αρχαία Μεσσήνη
Το ακριβό εισιτήριο των 12 ευρώ που καλούνται να πληρώσουν οι επισκέπτες της Αρχαίας Μεσσήνης συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και θα απασχολήσει και το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Ε”, που ανέδειξε το θέμα, οι τιμές που ισχύουν από 1η Απριλίου για είσοδο στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία στη Μεσσηνία, είναι οι εξής:
Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης 12 ευρώ (μειωμένο 6), Ανάκτορο Νέστορα 6 ευρώ (μειωμένο 3), Κάστρο Καλαμάτας 2 ευρώ (μειωμένο 1), Κάστρο Μεθώνης 2 ευρώ (μειωμένο 1), Κάστρο Πύλου και εκθέσεις μέσα σε αυτό (κτήριο πασά, στρατώνες Μαιζώνα/Μουσείο Πύλου, προμαχώνας Μακρυγιάννη) 6 ευρώ (μειωμένο 3) και αρχαιολογικός χώρος Περιστεριάς 2 ευρώ (μειωμένο 1), ενώ οι νέοι μέχρι 18 χρόνων δεν πληρώνουν είσοδο. Υπάρχει και η δυνατότητα, με την αγορά ενός εισιτηρίου 15 ευρώ (8 ευρώ το μειωμένο) να επισκεφθούν, μέσα σε ένα τριήμερο, τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης, το Κάστρο της Καλαμάτας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας (στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα), καθώς και το Μουσείο των Μούρτζινων στην Καρδαμύλη, χωρίς άλλη επιβάρυνση.

Έντονες αντιδράσεις
Την αντίθεσή τους καθώς και την ανάγκη να μειωθεί από τα 12 ευρώ το εισιτήριο στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης εξέφρασε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση. Πάντως, όπως ξεκαθαρίστηκε από τη δημοτική αρχή, ό,τι λύση βρεθεί θα είναι σε επίπεδο ΚΕΔΕ. Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης είπε χαρακτηριστικά πως δεν τους είχε γνωστοποιηθεί και ο ίδιος «βγήκε από τα ρούχα του» όταν το έμαθε. Αφορμή για τη συζήτηση στάθηκε η αναφορά του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Τάσου Παπαγεωργίου στο σχετικό ρεπορτάζ της "Ε" και πως η αύξηση του εισιτηρίου δρα αποτρεπτικά για τους επισκέπτες. Ο αντιδήμαρχος Κώστας Γεωργακόπουλος ανέφερε πως ο δήμος έχει σύμμαχό του την Αρχαιολογική Υπηρεσία, αλλά το υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί πως η Αρχαία Μεσσήνη είναι μια ολόκληρη πολιτεία και μπορεί να φέρει αυξημένα έσοδα από το ενδιαφέρον επισκεπτών. Αντίθετα στόχος της δημοτικής αρχής είναι το να γίνει κατανοητό σε κεντρικό επίπεδο πως τώρα αναδεικνύεται ο εν λόγω αρχαιολογικός χώρος και γι' αυτό χρειάζεται να δοθούν κίνητρα, για να τον επισκέπτεται περισσότερος κόσμος. Πάντως μια πρώτη νίκη της δημοτικής αρχής Μεσσήνης κατά της αυξημένης εισόδου ήτανε το ότι κατάφερε να μην πληρώσει κανένας τα 12 ευρώ από το κοινό που παρακολούθησε το Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος.
Ν.Κ. / eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια: