14 Νοεμβρίου 2015

Μαύρη σταφίδα-Ο ''Μαύρος χρυσός'' που εγκαταλείψαμε λόγω ΕΟΚ...

korin8iaki stafida
Στην περιοχή μας μαζί με τις ελιές ήταν ένα από τα δύο βασικά εισοδήματα των αγροτών, που με αυτή μεγάλωσαν και επιβίωσαν γενεές γενεών. Ήλθαν όμως οι πονηροί Φράγκοι οι δήθεν φίλοι μας  που μας είπαν στις αρχές τις δεκαετίες του '80 ξεριζώστε 0τες και θα δώσουμε 200.000 δραχμές το στρέμμα επιδοτήσεις που και με το μέτρο των ποσοστώσεων στην αγροτική παραγωγή κατέστρεψαν  την αγροτική μας οικονομία.
Ας δούμε στη συνέχεια τα οφέλη από την κατανάλωση της μαύρης σταφίδας:
Την έχουν χαρακτηρίσει "μαύρο χρυσό" και όχι άδικα μιας και η Κορινθιακή σταφίδα πέρα από ένα νόστιμο σνακ αποτελεί και μία θαυμάσια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και με αντικαρκινικές και κυτταροπροστατευτικές ιδιότητες.
Έτσι, το πολύτιμο αυτό έδεσμα δεν θα μπορούσε παρά να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα ελληνικά super foods, την κατηγορία δηλαδή εκείνη τροφίμων με επιστημονικά αποδεδειγμένες ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. 
Όπως εξηγεί στο stogiatro.gr η διαιτολόγος- διαροφολόγος, κα Αστερία Σταματάκη, συ-συγγραφέας μαζί με τον κλινικό Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, κ. Κωνσταντίνο Ξένο, του βιβλίου  “Γνωρίστε τα ελληνικά super foods” (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα), η κορινθιακή σταφίδα αποτελεί μία υπερ-τροφή όχι μόνο για τους ενήλικες αλλά και για τα παιδιά.
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη σταφίδα έχει υψηλότερο ποσοστό διαιτητικών ινών, κάτι που της χαρίζει πρεβιοτικές ιδιότητες μιας και οι διαιτητικές ίνες είναι γνωστό πως λειτουργούν ως  υπόστρωμα για ωφέλιμα βακτήρια του παχέος εντέρου. Επίσης, λόγω του μέτριου γλυκαιμικού της δείκτη μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και από άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. 
Παρακολουθείστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο stogiatro.gr η κα Α. Σταματάκη στο κανάλι της ιστοσελίδας μας στο Youtube:
Με στοιχεία από το: stogiatro

Δεν υπάρχουν σχόλια: