18 Μαΐου 2014

Η μάχη των περιφερειακών εκλογών! Όλα τα προγνωστικά και στις 13 περιφέρειες λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες

Λιγότερο από 24 ώρες έμειναν για να ανοίξουν οι κάλπες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στρέφεται στις μάχες που θα κρίνουν τις 13 περιφέρειες της χώρας, καθώς εκεί θα δοθεί ένα σαφές πολιτικό μήνυμα και θα δημιουργηθούν εντυπώσεις, που ίσως επηρεάσουν και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Το logiastarata.gr σας παρουσιάζει τι συμβαίνει σε κάθε περιφέρεια, τι λένε τα τελευταία προγνωστικά, ποιοι έχουν το προβάδισμα , που έχουν κλειδώσει τα δίδυμα του δευτέρου γύρου και που έχουμε αμφίρροπες μάχες.


Περιφέρεια Αττικής

Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας ο Γιάννης Σγουρός που επίσημα υποστηρίζεται μόνο από την Κοινωνία Αξιών , διατηρεί μικρό προβάδισμα έναντι της Ρένας Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ , που όμως δείχνει να ανεβαίνει όσο περνάνε οι μέρες και μάλιστα χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis τη φέρνει μπροστά. Η μάχη των δύο έχει κλειδώσει για το β΄γύρο χωρίς εκεί να υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί.

Πολύ πίσω ακολουθούν ο υποψήφιος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, που δεν περπατάει καθόλου η υποψηφιότητά του, ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ , που αναμένει διψήφιο ποσοστό και ο Παύλος Χαϊκάλης των ΑΝΕΛ. Ο Ηλίας Παναγιώταρος της Χρυσής Αυγής σύμφωνα με τα προγνωστικά δύσκολα θα ξεπεράσει το 10% ενώ ο Πέτρος Μαντούβαλος και ο Θάνος Τζήμερος δίνουν μάχη λίγο πάνω από το 3%

Απογοήτευση η πολύ αδύναμη υποψηφιότητα της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη που δεν δείχνει να ξεπερνά το 2% και ίσως βρεθεί πίσω και από τη Δέσποινα Κουτσούμπα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που εμφανίζει κάποια δυναμική.

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Εδώ τα πράγματα είναι αρκετά πιο ξεκάθαρα, καθώς ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί καθώς είναι πολύ μπροστά από το δεύτερο (με διαφορά 15-20 ποσοστιαίων μονάδων) που μάλλον θα είναι ο Οδυσσέας Βουδούρης του ΣΥΡΙΖΑ. Για τη δεύτερη θέση αμυδρές ελπίδες έχει ο Γιώργος Δέδες που είναι ανεβασμένος σε Μεσσηνία και Κορινθία , περιοχές που αντιμετωπίζει πρόβλημα ο Πέτρος Τατούλης, διαφορετικά θα μπορούσε να ελπίζει σε νίκη ακόμα κι από τον πρώτο γύρο. Ο Δέδες υποστηριζόμενος από την Κοινωνία Αξιών του Δημήτρη Μπουραντά, αλλά κι από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ ,όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου σίγουρα θα πραγματοποιήσει καλή εμφάνιση , ωστόσο είναι λίγες οι πιθανότητες για τη δεύτερη θέση.

Στην τέταρτη θέση τα προγνωστικά φέρνουν τον γνωστό συνδικαλιστή, πρώην βουλευτή Γιάννη Μανώλη της ΕΠΑΛ του Βύρωνα Πολύδωρα.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Στη Δυτική Ελλάδα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη μάχη με φαβορί ωστόσο για την πρώτη θέση τον Απόστολο Κατσιφάρα του ΠΑΣΟΚ. Για τη δεύτερη θέση ελαφρύ προβάδισμα έχει ο Βασίλης Χατζηλάμπρου του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του Ανδρέα Κατσανιώτη της ΝΔ που είναι ανεβασμένος τις τελευταίες μέρες και ελπίζει να μπει στο β΄γύρο.

Στην 4η θέση με αξιόλογα ποσοστά αναμένεται ο Θύμιος Σιώκος της ΔΗΜΑΡ.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, καθώς ο Απόστολος Τζιτζικώστας με τη στήριξη των ΑΝΕΛ και ΕΠΑΛ έχει πάρει μεγάλο προβάδισμα , έναντι του Γιάννη Ιωαννίδη της Νέας Δημοκρατίας και μοιάζει απίθανο να ανατραπεί στο β΄γύρο.

Στην Τρίτη Θέση ο Μάρκος Μπόλαρης της ΔΗΜΑΡ με διψήφια ποσοστά.

Πολύ χαμηλά η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου και ακόμα πιο χαμηλά (γύρω στο 3%) η υποψήφια ΠΑΣΟΚ, Δημιουργίας Ξανά Νιόβη Παυλίδου σε μια απογοητευτική εμφάνιση.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Το φαβορί για την πρωτιά αλλά και την τελική επικράτηση είναι ο Γιώργος Δακής της ΝΔ που στο β΄γύρο μάλλον θα βρει αντίπαλο τον περίφημο… αντισημίτη Θόδωρο Καρυπίδη http://www.logiastarata.gr/2014/02/blog-post_4883.html .

Μικρές ελπίδες για να πάρει τη δεύτερη θέση διατηρεί ο Θέμης Μουμουλίδης του ΣΥΡΙΖΑ.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό το δίδυμο που θα κοντραριστεί για την πρωτιά στον ά γύρο και στη συνέχεια για την τελική νίκη.

Πολύ μπροστά από τους αντιπάλους τους οι Αριστείδης Γιαννακίδης του ΠΑΣΟΚ και Γιώργος Παυλίδης της ΝΔ. Πολύ μακριά στην Τρίτη θέση ο Κωνσταντίνος Μορφίδης του ΣΥΡΙΖΑ.

Φαβορί για τη νίκη ο Γιαννακίδης που διατηρεί ελαφρύ προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός της ΝΔ είναι πολύ μπροστά και δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ούτε στο β΄ γύρο , που σύμφωνα με τις μετρήσεις θα αντιμετωπίσει την Ηρώ Διώτη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Τσιλιμίγκας , κορυφαίος καρδιοχειρουργός της περιοχής που υποστηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ φαίνεται ότι θα είναι τρίτος.

Περιφέρεια Ηπείρου

Στην Ήπειρο ο νυν περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης της ΝΔ έχει μεγάλο προβάδισμα στον ά γύρο από την Όλγα Γεροβασίλη του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία σύμφωνα με τα προγνωστικά θα τεθεί αντιμέτωπος την επόμενη Κυριακή. Ο νεοδημοκράτης περιφερειάρχης είναι το μεγάλο φαβορί να συνεχίσει στο πόστο του.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος

Στην Στερεά Ελλάδα στο β΄ γύρο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες από την περιοχή θα αναμετρηθούν ο γνωστός γόνος Κώστας Μπακογιάννης της ΝΔ και ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου.

Ο πρώην υπουργός της ΝΔ (Μητσοτακικός κι αυτός) Θανάσης Γιαννόπουλος δεν δείχνει να μπορεί να περάσει στο β΄γύρο παρά την σημαντική προσπάθεια που έκανε.

Περιφέρεια Κρήτης

Στην Κρήτη ο νυν περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκης, που στηρίζεται από τη Δράση, έχει το προβάδισμα σε α΄ και β΄γύρο με αντίπαλο εκεί κατά πάσα πιθανότητα τον Σεραφείμ Τσόκα της ΝΔ που προηγείται στις μετρήσεις του Μιχάλη Κριτσωτάκη του ΣΥΡΙΖΑ, που όμως κι αυτός έχει αρκετές ελπίδες για τη δεύτερη θέση.

Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου
Στο Νότιο Αιγαίο στο β΄γύρο αναμένουμε αναμέτρηση μεταξύ του νυν περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μαχαιρίδη και του υποψήφιου της ΝΔ Γιώργου Χατζημάρκου που σε κάποιες δημοσκοπήσεις περνά και στην πρώτη θέση.

Λογικά θα έχουμε σκληρή μάχη με ένα ελαφρύ προβάδισμα Μαχαιρίδη.

Τρίτος με αξιόλογα ποσοστά ο Μπενέτος Σπύρου του ΣΥΡΙΖΑ, που πολύ δύσκολα θα καταφέρει να μπει β΄γύρο.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Μια περιφέρεια όπου γίνεται ίσως η μεγαλύτερη και η πιο αμφίρροπη μάχη σε επίπεδο περιφερειακών εκλογών σε όλη τη χώρα.

Εδώ έχουμε 3 υποψήφιους να παλεύουν ψήφο – ψήφο και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ποιοι θα είναι οι δύο που θα μπουν στο β΄γύρο , πόσο μάλλον ποιος θα είναι ο τελικός νικητής. Αγλαΐα Κυρίτση του ΣΥΡΙΖΑ , Νάσος Γιακαλής (ΠΑΣΟΚ) και Χριστιάνα Καλογήρου της ΝΔ έχουν περίπου τις ίδιες πιθανότητες να περάσουν στο β΄γύρο.

Είναι μια περιφέρεια που το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα θεωρεί πως μπορεί να κερδηθεί από την Κυρίτση κι έχει δοθεί σημαντικό βάρος από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων

Κι εδώ έχουμε μια μάλλον απρόβλεπτη περιφέρεια καθώς ο αριθμός των ψηφοφόρων είναι μικρός και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες διαφορές από νησί σε νησί. Πάντως οι πολλές πληροφορίες και εκτιμήσεις θέλουν στο β΄ γύρο τους Σπύρο Σπύρου ,νυν περιφερειάρχη της ΝΔ με αντίπαλο την λαμπερή σύζυγο του Τόλη Βοσκόπουλου, Άντζελα Γκερέκου (ΠΑΣΟΚ). Βέβαια και οι δύο θα έχουν απώλειες από την κάθοδο του πρώην βουλευτή της ΝΔ Αλ. Δεσύλλα αλλά κι από το Γιώργο Καλούδη που παραλίγο να κάνει τη μεγάλη έκπληξη στις προηγούμενες εκλογές. Τα προγνωστικά δείχνουν μάλλον τρίτο τον Κεφαλλονίτη Θόδωρο Γαλιατσάτο του ΣΥΡΙΖΑ που αν και έχει προβάδισμα σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο έχει πρόβλημα στην Κέρκυρα, που είναι πολύ μεγαλύτερο νησί πληθυσμιακά.

Πάντως είναι αμφίρροπή μάχη και δεν μπορεί να αποκλειστεί οτιδήποτε καθώς στην αναμέτρηση θα μετέχουν και αρκετοί ετεροδημότες που δεν μπορούν να μετρηθούν από τις δημοσκοπικές εταιρείες και λόγω του μικρού αριθμού ψήφων της περιφέρειας μπορεί να ανατραπούν τα όποια δεδομένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: