4 Ιουλίου 2012

Έξαήμερο προσκύνημα Μεσσήνιων στούς Άγίους Τόπους «…στα βήματα του Χριστού…»


  O Mεσσήνιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο με τους συμπατριώτες του, του Ενοριακού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καλαμάτας και τον Αρχ. Θεόκλητο Λαμπρινάκο

Published in Διεθνή by: Χρ. Παπ. 04Ιουλ

 Με πρωτοβουλία του Άρχ. Θεόκλητου Λαμπρινάκου πραγματοποιήθηκε πρόσφατα Έξαήμερο προσκύνημα Μεσσήνιων Ενοριτών του Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καλαμάτας στούς Άγίους Τόπους και όλοι οι προσκυνητές βάδισαν «…στα βήματα του Χριστού…»
1η ΗΜΕΡΑ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ…

Συγκέντρωση των προσκυνητών (σ.σ. μεταξύ των οποίων, και ο βετεράνος άσος της Μαύρης Θύελλας Άγγελος Σκαφιδάς, ο οποίος εκπλήρωσε ένα όνειρο ζωής μαζί με την σύζυγό του Bάσια Νικολακοπούλου, μουσική παραγωγό στην ΕΡΑ Καλαμάτας 107,2Fm), στις 04.45 το πρωί.
Επιβίβαση στο πούλμαν, και ξεκινάει το μικρό οδοιπορικό μας με προορισμό το αεροδρόμιο Ε. Βενιζέλος.
Μετά από τις σχετικές διατυπώσεις (έλεγχο διαβατηρίων κ.λ.π. ώρα 10.25, πτήση με τις Ισραηλινές αερογραμμές (EL-AL) για την πρωτεύουσα του Ισραήλ το Τελ Αβίβ.
Μετά την άφιξή μας εκεί, κατευθυνθήκαμε προς την Ιερουσαλήμ. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής σταματήσαμε στη Λύδα στο Ναό του Αγίου Γεωργίου και προσκυνήσαμε τον Τάφο του.
Φθάνοντας στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ πήγαμε στο Πραιτώριο όπου ο Πιλάτος καταδίκασε το Χριστό, Του φόρεσαν το ακάνθινο στεφάνι, Τον χλεύασαν, Τον ατίμωσαν και τον μαστίγωσαν.
 
ΕΠΙΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ…

Ακολουθήσαμε την οδό του μαρτυρίου (VIA DOLOROSA) που περπάτησε ο Χριστός μας, φέροντας τους ώμους του τον Τίμιο Σταυρό, ενώ επισκεφθήκαμε το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου συναντηθήκαμε και με τον συμπατριώτη μας Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τη πόλη των Γαργαλιάνων. Αφού πήραμε την ευχή του προσκυνήσαμε, ξεναγηθήκαμε στον ναό της Αναστάσεωνς, στο Πανάγιο Τάφο, στην Αποκαθήλωση, στο Φρικτό Γολγοθά, Μη μου άπτου, Κολώνα της μαστιγώσεως, κ.λ.π. Κατόπιν μετάβαση στη Βηθλέεμ.
  2η ημέρα: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΑΖΑΡΕΤ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΟΡΔΑΝΗ ΠΟΤΑΜΟ…

Αναχωρήσαμε για το Βόρειο Ισραήλ. Επίσκεψη στο όρο Θαβώρ και προσκύνημα στο σημείο Μεταμορφώσεων του Χριστού. Κατόπιν στην Ναζαρέτ, τον τόπο που έγινε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, όπου έζησε ο Ιησούς τα παιδικά του χρόνια και ήπιαμε νερό από το πηγάδι της Παναγίας. Μετά μεταβήκαμε στην Κανά της Γαλιλαίας όπου πραγματοποίησε ο Χριστός το πρώτο του θαύμα. 

Επίσης, κατευθυνθήκαμε στην Καπερναούμ, στην Ι. Μ. Αγ. Αποστόλων, στη Λίμνη της Τιβεριάδος και στον Ιορδάνη ποταμό, όπου έγινε αγιασμός των υδάτων και η συμβολική βάφτισή μας.
  3η ημέρα: ΣΤΟ ΤΑΦΟ ΣΤΗ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ…
O φακός του  www.sportstonoto.gr απαθανάτισε απο μακριά, χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος τον Άρχ. Θεόκλητο Λαμπρινάκο
 Μετάβαση στη Μονή Προφήτη Ηλία, και ακολούθως επίσκεψη στην Ι. Μονή του Αγ. Συμεών (Κατά Μονάς), την Ι.Μ. Τιμίου Σταυρού. 

Εκεί βρίσκεται το σημείο που φύτρωσε το τρισύνθετο δένδρο, από το οποίο φτιάχτηκε ο Τίμιος Σταυρός. Κατόπιν στο τόπο που έγινε η Ανάληψη του Κυρίου, προσκυνήσαμε τα ίχνη των Αχράντων Ποδών Του, μετά στον κήπο της Προδοσίας, στον Τάφο της Παναγίας στη Γεθσημανή όπου προσκυνήσαμε και τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτσας.
  4η ημέρα:ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ…

Επίσκεψη στο μεγαλοπρεπή ναό της Γεννήσεως που έκτισε η Αγία Ελένη, προσκυνήσαμε το σπήλαιο της Γεννήσεως του Κυρίου, όπου στο σπήλαιο βρίσκονται και τα οστά των νηπίων των σφαγιασθέντων από τον Ηρώδη, καθώς και την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βηθλεεμίτισσας. Μετάβαση στο χώρο Ποιμένων και στο σημείο όπου οι ποιμένες «αγραυλώντας» πληροφορήθηκαν τη γέννηση του Χριστού από τους Αγγέλους και άκουσαν το «Δόξα εν Υψίστοις».
Επίσκεψη στην Ι.Μ. Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου και προσκύνηση στα ιερά Λείψανα των Αγίων Σοφίας, Θεοδόσης, Μαρίας και άλλων 35 Αγίων.
Μετά στην έρημο στην ονομαστή Ι.Μονή Αγ. Σάββα του Ηγιασμένου, όπου προσκυνήσαμε το άφθορο λείψανό του. Συνεχίζουμε για το φρέαρ του Ιακώβ, όπου συνάντησε ο Χριστός την Σαμαρείτιδα, Αγ. Φωτεινή). Επίσκεψη στον Ναό της Αγ. Φωτεινής όπου προσκυνήσαμε το λείψανο του νεοφανούς ιερομάρτυρος Αγίου Φιλουμένου, ο οποίος βρήκε μαρτυρικό θάνατο από φανατικούς Εβραίους.
  5η ημέρα: Ο ΜΕΣΣΗΝΙΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ πατήρ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΤΑΒΟΥΛΑΡΕΑΣ.. ΙΕΡΙΧΩ ΚΑΙ ΖΑΚΧΑΙΟΣ
Στην Ι. Μ Αγ. Γερασίμου συναντήσαμε τον καλαματιανό Ηγούμενο π. Χρυσόστομο Ταβουλαρέα (σ.σ. εξάδελφο του διαιτητή Μπάσκετ της Α1 Κυριάκου Ταβουλαρέα) και δίπλα του ο βετεράνος άσος της Μαύρης Θύελλας Άγγελος Σκαφιδάς..
 Αναχώρηση για Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου του Χοτσεβίτου όπου βρίσκεται το Σπήλαιο του Προφήτη Ηλία και ο τόπος προσευχής των γονέων της Παναγίας Ιωακείμ και Άννης για την ατεκνία τους.
Συνεχίζουμε για την Ι.Μ. του Σαρανταρίου όρους ή Όρους των Πειρασμών. Κατόπιν στην Μονή του Προφήτου Ελισαίου στην Ιεριχώ όπου βρίσκεται η συκομορία (ΦΩΤΟ-ΚΑΤΩ) του Ζακχαίου και στη συνέχεια στην Ι.Μ. Αγ. Γερασίου του Ιορδανίτου όπου συναντήσαμε (ΦΩΤΌ-ΠΆΝΩ) τον καλαματιανό-μανιάτη ηγούμενο π. Χρυσόστομο Ταβουλαρέα όπου θαυμάσαμε το τεράστιο έργο που επιτελεί. 

Κατά την επιστροφή μας σταματήσαμε στη Βηθανία όπου επισκεφθήκαμε την Ι. Μονή Μάρθας και Μαρίας των αδελφών του Λαζάρου.
H μουσική παραγωγός της ΕΡΑ Καλαμάτας 107,2 Βάσια Νικολακοπούλου στον Ιορδάνη ποταμό….
  6η ημέρα:ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΥ ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ…
 Στην φωτό, ποζάρουν στο φακό του www.sportstonoto.gr, o Ενωσιακός προπονητής Άγγελος Σκαφιδάς, σε μια πλατεία της Ιερουσαλήμ, μαζί με λιλιπούτειους παλαιστίνιους, στους οποίους έδειξε νωρίτερα μερικά από τα μυστικά της στρογγυλής θεάς…

Ξύπνημα πολύ πρωί και αφού πήραμε το πρωινό μας μεταφερθήκαμε προς το αεροδρόμιο για την πτήση μας στις 7 π.μ. στην Αθήνα και κατόπιν επιστροφή στην Καλαμάτα.
ΤΕΛΟΣ ΣΥΝ ΘΕΩ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ «……στα βήματα του Χριστού……»

Δεν υπάρχουν σχόλια: